MENÜ

Kaminbp
Biztonság az Otthonában!

A turbós kémények két fő csoportra oszthatóak a rendszerük szerint:

  • koncentrikus (cső a csőben)
  • szétválasztott

 

Koncentrikus rendszerek a belső (általában 60 vagy 80 mm átmérőjű) csövön keresztül vezetik el a füstgázt és a külső ( 100 vagy 125 mm) csövön keresztül szívják be az égési levegőt. Egy átlagos családi ház kazánja ebben a rendszerben nem bír el nagyon magas építési magasságot. Ez kazánonként változó, de nagyjából 5-8 m-ben lehet gondolkodni. Az egyes idomok (könyök, tisztító, kondenzleválasztó...) szintén levesznek ebből a maximálisan megengedett magasságból.

 

Szétválasztott rendszerben általában jóval nagyobb kéményhosszt bírnak el a kazánok. Legtöbbször két különálló 80 mm átmérőjű csőről beszélünk, mely egyikén távozik a füstgáz, másikon pedig megy a levegő a kazánhoz. Ezek a rendszerek bonyolultabb helyeken is kivitelezhetőek.

 

Kazán vásárlás előtt érdemes a helyszínre hívni a kémény kivitelezőt is. Pontos ajánlatot úgyis csak úgy tud adni, ha látta a helyszínt. De megelőzhetünk vele szintén rengeteg problémát, illetve felhívhatja a figyelmünket általunk nem esetleg nem gondolt kérdésekre, mint például a kéményseprő járda, a kazán felrakásának magasság és helye, hogy elférjenek a szükséges idomok, illetve hogy az adott rendszer és a kivitelezés módja megfelel-e az aktuális szabványnak.

 

Minden turbós/kondenzációs kazánnak van egy bizonyos kéménymagassága, amit az adott rendszerben elbír. Ezeket az adatokat a készülék gépkönyve tartalmazza.

 

Melyik rendszer olcsóbb? Ez változó. Ha van lehetőségünk mindkét rendszer kialakítására érdemes kiszámítani mindkettőt, sok esetben azonban a helyszín alapból megadja a kivitelezés módjának lehetőségét.

 

Ha kondenzációs kazán választottunk, lehetőségünk van rá, hogy műanyag csőből legyen a kéményünk. Ami szétválasztott rendszer esetén lehet kedvező árú, koncentrikus rendszer esetén ez nem mindig igaz.

 

Asztali nézet